Bevrijd dokter Ahmed Muhanna en de medische staf van AWDA!

Aan de Belgische overheid, met name aan de minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Caroline Gennez, en premier Alexander de Croo

Deze petitie wordt geleid door de coalitie [% inititator_name %]

Petitie

Viva Salud eist de onmiddellijke vrijlating van dr. Ahmed Muhanna en de zeven andere gijzelaars uit het Al Awda-ziekenhuis, en vraagt de Belgische regering om concrete stappen te ondernemen om deze gezondheidswerkers, die nooit een doelwit zouden mogen zijn, vrij te krijgen, alsook de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars. Daarnaast roepen wij de Belgische regering op om effectieve sancties tegen Israël te ondernemen, om verdere concrete stappen zetten om het ICJ onderzoek actief te steunen en ervoor te zorgen dat de beslissingen van het Hof worden afgedwongen, en om alles in het werk te stellen om tot een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren te komen.

Read more

Waarom is dit belangrijk?

We hebben allemaal de beelden gezien van de oorlog in Gaza. Gewonde patiënten die moeten worden behandeld op gangpaden, bloedende kinderen met tranen in hun ogen, stuk voor stuk hartverscheurende beelden. In deze omstandigheden kunnen alleen functionerende ziekenhuizen en dokters de gewonden verzorgen – zij zijn de enigen die levens kunnen redden.

Toen Noord-Gaza werd gebombardeerd vluchtten velen naar het zuiden. Maar dokter Muhanna en zijn team bleven achter. Zij hielden het laatste ziekenhuis draaiende en verzorgden mensen die nergens anders naartoe konden.

Maar terwijl deze moedige dokters en verplegers hun patiënten aan het verzorgen waren, hebben Israëlische strijdkrachten ze ontvoerd. Ook in een oorlog zijn er grenzen: zorgverleners mogen niet het doelwit worden. Zij horen te worden beschermd. 

Dokter Muhanna en zijn team van zorgverleners werkten niet zonder hulp. Jarenlang hebben ze financiële steun gehad van de Belgische overheid. [3] Laten we samen België eraan herinneren dat ze de zorgverleners in Gaza niet in de steek kunnen laten, net nu ze onze hulp het hardst nodig hebben. Mensenlevens, en in het speciaal kinderlevens, staan op het spel.

De Belgische overheid heeft zich al uitgesproken voor vrede en humanitaire hulp aan Palestina. [4] En onze partners zijn ervan overtuigd dat de overheid in een goede positie is om de vrijlating van dokter Muhanna te onderhandelen. Zij moeten aandringen op zijn vrijlating.

Laten we er samen voor zorgen dat de Belgische overheid zich bewust is van de duizenden Europeanen die de vrijlating van dokter Muhanna en zijn team willen. Als genoeg van ons onze stem verheffen, kunnen we ervoor zorgen dat de dokter zich weer kan wijden aan het verzorgen van de mensen van Gaza

Read more

Bronnen:

[1] https://www.vivasalud.be/en/viva-salud-calls-for-the-immediate-release-of-dr-ahmed-muhanna/

[2] Dit is gebaseerd op internationale overeenkomsten. Hier kan je een omschrijving van ze vinden: https://www.icrc.org/en/doc/assets/files/2012/health-care-law-factsheet-icrc-eng.pdf

[3] https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2023/10/20/dr-muhanna-in-hospitaal-awda-gaza-israel-stop-doden-kinderen-en-burgers/

[4] https://www.aa.com.tr/en/europe/belgium-calls-for-immediate-cease-fire-in-gaza/3155765

Petitie Tekenen

    Je tekent als
    Ben jij dit niet?

    WeMove Europe vecht voor een betere wereld en we hebben helden zoals jij nodig om deel te worden van onze beweging van meer dan 700.000 mensen. Jij versterkt deze campagneoproep al, maar door 'Ja' te klikken, zul je een breder aantal campagnes ontvangen die jouw steun nodig hebben. Meld je aan om meer te horen en het verschil te maken.


    Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.