Uber: genoeg is genoeg

Petitie

Laat het oor niet hangen naar Uber en andere platformlobbyisten. Het is hoog tijd voor een sterke nieuwe EU-wet die platformwerkers volwaardige arbeidsrechten verleent.

De voorgestelde richtlijn inzake verbeterde werkomstandigheden is een goed begin, maar het is nog niet genoeg. Deze arbeidskrachten zijn werknemers in alles behalve in naam, en ze verdienen dezelfde rechten als welke andere werknemer dan ook.

Read more

Waarom is dit belangrijk?

In slechts enkele jaren heeft Uber arbeidswetgeving over de hele wereld op hun kop gezet. Hoe kan dat? Een pakket gelekte documenten, bekend als 'the Uber files', laat nu zien hoe ze de regels braken, de politie bedonderden, en belangrijke politici stiekem inpalmden zodat ze hen gingen helpen. [1]

Daarmee kon Uber op massale schaal pijlsnel uitdijen. Het bedrijf verdiende een fortuin terwijl het zijn arbeidskrachten uitbuitte. Die worden slecht betaald, en hebben geen funamentele arbeidsrechten zoals ziekten- of vakantiegeld, pensioen of ouderschapsverlof.

Vorig jaar wilde de EU hier iets aan doen met een nieuwe wet die Uber- en andere platformwerkers dezelfde rechten geeft als andere werknemers. Maar Uber haalde alles uit de kast om deze wet een halt toe te roepen – ze riepen zelfs de hulp in van een van hun grootste supporters, de Franse president Emmanuel Macron. [2]

Maar deze gelekte documenten zijn zo schadelijk dat het de aandacht trekt van EU-wetgevers. Dit is onze kans om de nieuwe wet vooruit te duwen, en echte rechten te verwerven voor Uber- en andere platformwerkers in Europa. Dit kan de doorbraak zijn – maar zonder maatschappelijke druk gebeurt er niets.

Read more

Bronnen:

 1. https://www.theguardian.com/news/2022/jul/10/uber-files-leak-reveals-global-lobbying-campaign
 2. https://www.etuc.org/en/pressrelease/uber-files-meps-must-investigate-anti-worker-eu-lobbying
 3. Een klokkenluider bracht de interne dynamiek en aggressieve werkwijze van Uber aan het licht.
  https://www.theguardian.com/news/2022/jul/11/uber-files-whistleblower-lobbyist-mark-macgann
  https://www.theguardian.com/news/2022/jul/10/violence-guarantees-success-how-uber-exploited-taxi-protests

Deze campagne is in samenwerking met:

Confedewration syndicat european trade union

Petitie Tekenen

  Je tekent als
  Ben jij dit niet?

  WeMove Europe vecht voor een betere wereld en we hebben helden zoals jij nodig om deel te worden van onze beweging van meer dan 700.000 mensen. Jij versterkt deze campagneoproep al, maar door 'Ja' te klikken, zul je een breder aantal campagnes ontvangen die jouw steun nodig hebben. Meld je aan om meer te horen en het verschil te maken.


  Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.