Gooi de fossiele industrie de politiek uit!

Petitie

Energieprijzen rijzen de pan uit en mensen verwarmen nog slechts met pijn en moeite hun huis. Maar de fossiele lobby besteedt miljoenen aan het saboteren van maatregelen waarmee wij de winter door kunnen komen. Europese beleidsmakers moeten de fossiele lobby de deur wijzen, en wel zo:

 • Ze moeten de toegang tot EU-instituties van fossiele bedrijven intrekken. Om te beginnen met een onmiddellijke verwijdering van hun lobby-badges;
 • Ze moeten een belangenverstrengelingskader omtrent klimaat- en energiebeleid opstellen. Precies zoals ze ook de invloed van de tabakslobby op het gezondheidsbeleid hebben ingeperkt;
 • Ze moeten een Europees klimaat- en sociaal taskforce opzetten, waarin adviseurs zoals NGO’s, energie-armoedegroepen en vakbonden een eerlijke sociale en ecologische adviesgroep vormen.
Read more

Waarom is dit belangrijk?

Meer dan ooit wemelt het in Brussel van de lobbyisten. Ze maken overuren om ervoor te zorgen dat politici zich niet afkeren van steenkool en gas ten gunste van duurzame energie.

Daar komt nog eens bij dat de fossiele industrie bakken aan extra winst binnenharkt. Net nu velen van ons de verschrikkelijke keuze tussen brood op de plank en verwarming in huis moeten maken.

Gelukkig kunnen we daar wat aan doen. Hun toegang tot onze politici zijn geen natuurwet: van lobbyisten van Russische oliebedrijven werden de toegangsrechten ontnomen. Laten we hetzelfde doen met lobbyisten van de fossiele industrie, die mens en planeet schade toebrengen.

We hebben geen seconde te verliezen. De lobbyisten willen een einde aan plannen waar burgers de winter mee door kunnen komen, zoals een prijsplafond voor energie of een hogere belasting op buitensporige winsten. Onze Europese politici moeten de banden met vervuilende fossiele brandstoffen NU doorsnijden.

Eis van onze Europese politici dat ze de fossiele lobby de deur wijzen!

De laatste paar decennia hebben fossiele reuzen miljoenen uitgegeven aan lobby’s. Daarmee willen ze Europa aan het gasinfuus houden en een transitie naar duurzame brandstoffen dwarsbomen. De fossiele industrie gebruikt dezelfde tactieken als de tabaksreuzen: ze sponsoren nepgroene events voor politici om hun imago op te vijzelen, en komen met schimmige rapporten waarin de gevaren van klimaatverandering worden gebagatelliseerd.

En nu zetten ze alles op alles om de gasprijzen hoog te houden. Huishoudens door heel Europa betalen de rekening. We moeten de fossiele industrie ter verantwoording roepen en hun toegang tot onze politici aan banden leggen.

Eis van onze politici dat ze de fossiele industrie de deur wijzen – om te beginnen met het intrekken van hun lobby-badges.

Read more

Bronnen:

 1. Sinds februari 2022 vonden er meer dan 100 meetings plaats tussen de fossiele industrie en Eurocommissarissen – dat is bijna één per twee werkdagen.  https://corporateeurope.org/en/2022/10/fuelling-cost-living-crisis.
  Bij de COP27 in 2022 waren fossiele brandstofbedrijven ook beter vertegenwoordigd dan haast welke nationale delegatie dan ook.https://www.euronews.com/green/2022/11/10/fossil-fuel-lobbyists-outnumber-almost-every-national-delegation-at-cop27-data-shows https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/analysis-forget-showering-its-eat-or-heat-for-shocked-europeans-hit-by-energy-crisis/
 2. https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/analysis-forget-showering-its-eat-or-heat-for-shocked-europeans-hit-by-energy-crisis/
 3. https://euobserver.com/eu-political/155120
 4. https://corporateeurope.org/en/2022/11/how-gas-lobby-fuelling-cost-living-crisis
 5. https://edition.cnn.com/2021/05/13/business/exxon-climate-change-harvard/index.html

Deze campagne is in samenwerking met:

Petitie Tekenen

  Je tekent als
  Ben jij dit niet?

  WeMove Europe vecht voor een betere wereld en we hebben helden zoals jij nodig om deel te worden van onze beweging van meer dan 700.000 mensen. Jij versterkt deze campagneoproep al, maar door 'Ja' te klikken, zul je een breder aantal campagnes ontvangen die jouw steun nodig hebben. Meld je aan om meer te horen en het verschil te maken.


  Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.