Maak een einde aan trawlvisserij

Aan de nationale regeringen van Europese landen

Deze petitie wordt geleid door de coalitie [% inititator_name %]

Petitie

Bodemberoerende visserij bulldozert de zeebodem, drijft kleinschalige visserij in het nauw en vergroot het de klimaatcrisis. Laten we een eind maken aan deze verwoestende praktijk, om te beginnen met een onmiddellijk verbod op bodemberoerende visserij in beschermde natuurgebieden op zee en kustwateren. 

Read more

Waarom is dit belangrijk?

Bodemberoerende visserij is een van de meest schadelijke menselijke praktijken in onze zeeen; het vernietigt ecosystemen op de zeebodem, veroorzaakt overbevissing en doodt alles wat in de netten terechtkomt, van schildpadden en roggen tot haaien.

Daarnaast heeft bottomtrawling een enorme impact op het klimaat. Om de netten over de zeebodem te slepen is meer brandstof nodig en het produceert vier keer zoveel uitstoot dan bij andere vormen van visserij. Het verstoort het sediment dat Co2 vastlegt en ontwortelt en vernietigt de zeeplanten en -dieren die Co2 opnemen uit de atmosfeer.

Zeeën en oceanen absorberen een kwart van alle kooldioxide die we produceren, maar bodemberoerende visserij dreigt dit kostbare redmiddel te verwoesten. We moeten onze zeeën en oceanen beschermen, zodat zij ons kunnen beschermen. 

Hoe zit het met mariene beschermde gebieden en kustwateren? 

Bodemberoerende visserij is schering en inslag op zeer kwetsbare plekken. Maritiem beschermde gebieden (MPA's), ingesteld om de diversiteit van het zeeleven te beschermen, zijn geen vrijhavens meer waar vissen kunnen paaien en herstellen. Erger nog: in Europa zijn MPA's vaak slachtoffer van meer intensieve bodemberoerende visserij dan niet-beschermde gebieden.

En langs de kustlijn leidt bodemberoerende visserij tot een dramatisch lagere visstand voor kleinschalige vissers die ander en minder schadelijk materieel gebruiken. Deze kleinere vaartuigen vormen het leeuwendeel van de Europese vloot (bijna 80%) en bieden werkgelegenheid aan bijna de helft van de mensen werkzaam in de vissector. Maar die hier niet tegen concurreren.  

Wat moeten Europese overheden doen? 

Onze leiders hebben toegezegd om de klimaat- en biodiversiteitscrisis vóór 2030 een halt toe te roepen, zodat het pad geëffend is voor net-zero-uitstoot en herstel van de natuur. Burgers wereldwijd roepen nationale regeringen op om deze toezeggingen waar te maken door bestaande milieuwetten te handhaven, degenen die erdoor geraakt worden te ondersteunen en zeeën en oceanen te beschermen. 

Lees hier meer:

patagonia.com/oceans
FAQs on bottom trawling (Transform Bottom Trawling)
Bottom trawling and the climate crisis (Transform Bottom Trawling)
New perspectives on an old fishing practice: Scale, context and impacts of bottom trawling (Our Shared Seas)
Impacts of bottom trawling (Oceana Europe)
Bottom trawling and climate (Seas at Risk))
“Why is Doggerland Foundation participating in this Ocean campaign” (Doggerland Foundation)

Read more

Deze campagne is in samenwerking met:

Petitie Tekenen

    Je tekent als
    Ben jij dit niet?

    Onze petities zorgen voor verandering omdat mensen zoals jij deze ondersteunen. We willen je graag op de hoogte houden, door je af en toe e-mails te sturen met updates over deze campagne en over andere campagnes en acties die jouw steun mogelijk nodig hebben. Klinkt dit goed? Sluit je dan nu aan bij onze community. Graag vragen we je om dit te bevestiging.


    Schrijf je in om updates te ontvangen over deze campagne en andere campagnes van WeMove Europe en Patagonia Europe. Bekijk ons volledige privacybeleid hier en het privacybeleid van Patagonia hier. We zullen je gegevens nooit delen met derden zonder jouw toestemming.