Halt de vernietiging van de Roemeense oerbossen

Aan Virginijus Sinkevičius, Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij

Deze petitie wordt geleid door de coalitie [% inititator_name %]

Petitie

Roep de vernietiging van Roemeense primaire oerbossen een halt toe en dwing een moratorium af op de huidige houtkap in Natura 2000-gebieden. 

Bovendien roepen we u op om Roemenië te verwijzen naar het Hof van Justitie van de Europese Unie. Sinds de inbreukprocedure vier jaar geleden in gang is gezet, heeft de Roemeense overheid het nagelaten om een einde te maken aan de constante vernietiging van beschermde bossen.

Het is te laat voor tienduizenden hectare aan verwoeste bomen, maar het is nog niet te laat voor de laatste Roemeense oerbossen. Het is nog niet te laat om nu in te grijpen – zo kan u nog een echt verschil maken voor Roemeense, en dus Europese, oerbossen.

Read more

Waarom is dit belangrijk?

Roemeense oerbossen worden nog altijd omgehakt zonder rekening te houden met hun waarde voor onze inspanningen voor een gezond milieu en tegen klimaatverandering. De boskap vindt plaats zonder degelijke doorlichting van de plannen of volledige verantwoording voor de activiteit of diens wettigheid. 

Zonder hen zouden vele beschermde diersoorten uitsterven: voor alle mensen ter wereld zijn de Roemeense Carpathische bossen ons gezamenlijk natuurlijk erfgoed. Ze moeten behouden worden om een vuist te maken tegen klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. Het zijn waardevolle koolstofdepots, aangezien ze CO2 aan zich binden. Daarnaast dragen ze bij aan de schepping van zuurstof en behoeden ze de grond voor erosie door er water in op te slaan. 

De afgelopen twee jaar wees al 0,01% van alle boskapvergunningen op een kap van meer dan 60.000 kubieke meters aan boom – en dat binnen vijf verschillende beschermde Natura 2000-gebieden. Dat staat gelijk aan 420 voetbalvelden. [1] 

Dit is een structureel probleem. Daarvoor moeten de Roemeense overheden juridisch aansprakelijk gesteld worden.

Slechts drie procent van al het bosland in de EU bestaat uit primaire en oerbossen. Zij zijn een van de rijkste ecosystemen van de EU. [2] Er is nog ten minste 525.000 hectare aan potentieel primair en oerbos over in Roemenië, waarmee het land een van de grootste stukken oerbossen van de EU heeft. Ongeveer 300.000 hectare Roemeens bosland is deel van een Natura 2000-gebied. [3] 

Op tien september 2023 was het vier jaar geleden dat de milieuorganisaties EuroNatur, Agent Green en ClientEarth de Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginius Sinkevičius, wezen op de vernietiging van beschermde bossen in Roemenië (de klacht geregistreerd onder het nummer CHAP(2019)02656).

In navolging van de klacht bij de EU opende de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen Roemenië (geregistreerd onder het nummer CHAP(2019)02656). Daartoe stuurden ze een officiële aanmaning per brief in februari 2020, aangevuld met een gemotiveerde kennisgeving in juli 2020.

Sindsdien is niets verbeterd – in tegendeel!

Daarom hebben we JOUW hulp nodig om deze kwestie bovenaan de politieke agenda te plaatsen.

TEKEN onze petitie waarmee je de EU laat weten dat jij deze vernietiging niet over je kant laat gaan!

Read more

Bronnen:

[1] https://www.euronatur.org/fileadmin/docs/Urwald-Kampagne_Rumaenien/Investigation_of_Romanian_forests_in_Natura_2000_sites.pdf

[2] https://environment.ec.europa.eu/system/files/2022-01/SWD_guidance_protected_areas.pdf

[3] https://forest.eea.europa.eu/countries/romania/forest-data

 

Deze campagne is in samenwerking met:

   

Teken de petitie

    Je tekent als
    Ben jij dit niet?

    WeMove Europe vecht voor een betere wereld en we hebben helden zoals jij nodig om deel te worden van onze beweging van meer dan 700.000 mensen. Jij versterkt deze campagneoproep al, maar door 'Ja' te klikken, zul je een breder aantal campagnes ontvangen die jouw steun nodig hebben. Meld je aan om meer te horen en het verschil te maken.


    Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.