Onze digitale toekomst moet draaien om mensen, om democratie en om de planeet!
Aan EU-wetgevers
Petitie
Wij – individuen, organisaties, gemeenschappen en samenlevingen – kunnen en moeten vorm geven aan de gedigitaliseerde wereld. In 2024 en daarna roepen we jou op om wetten op te stellen die ingaan op onze onderstaande eisen:
- geef mensen de macht;
- zet in op rechtspraak en op controleerbare beleidsvoering;
- zorg voor de planeet;
- veiligheid, participatie en zorg;
- technologie voor en door de mensen.
Wij roepen jou op om alle wetten te verwerpen die ons doen afdrijven van de betere wereld die wij willen opbouwen.
Waarom is dit belangrijk?
MENSEN AAN DE MACHT
Wij willen waardigheid, zelfstandigheid en rechtvaardigheid, dus verwerpen we alomtegenwoordige opsporing en uitbuiting. Onze arbeidsmarkt moet zorgen voor stabiel werk en een hoge levensstandaard voor iedereen, ondersteund maar niet bepaald door technologie. Wanneer we mensen bevrijden van massa-surveillance, durven ze hun mening te uiten, onderdrukking tegen te gaan en de handen ineen te slaan. Ook gediscrimineerde groepen kunnen dan genoegdoening zoeken voor voormalige en voortdurende onrechtvaardigheid.
ZORG VOOR DE PLANEET
Zorg voor de planeet betekent zorg voor onszelf, voor de mensen om ons heen en voor onze samenleving. Wij zijn niet blind voor de impact van technologie op het milieu en zetten ons in voor een circulaire economie. In deze geest gaan we voor duurzame productie en het recht op reparatie. Dan heeft de industrie geen belang meer bij uitbuiting en zal die oog hebben voor verzadiging en duurzaamheid. Wij erkennen het belang van Inheemse gebieden en stimuleren respect en bescherming.
RECHTVAARDIGE EN CONTROLEERBARE BESLUITVORMING
Onze besluitvorming geeft de hoofdrol aan rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Technologie dient deze principes te ondersteunen in plaats van te saboteren. Transparantie en verantwoording controleren machtsonevenwichtigheden. Publieke diensten krijgen steun om gezond te blijven en zich te weren tegen private overname. Betrokken mensen doen aan digitale besluitvorming middels balance-mechanismen. Lokale en controleerbare besluitvorming krijgt voorrang en wordt ondersteund door technologie: die kan een menselijk oordeel aanvullen maar nooit vervangen – soms moet ze zowaar verwijderd worden uit het besluitvormingsproces om de schade te beperken. Digitale openbare middelen zijn beperkt, transparant en kunnen door iedereen gecontroleerd worden.
VEILIGHEID, PARTICIPATIE EN ZORG VOOR DE MEDEMENS
Technologie helpt mensen en publieke diensten tegen onderdrukking en manipulatie. Digitale middelen worden gebouwd en gebruikt om gemeenschappen te doen groeien, kennis te delen, de zorg te verbeteren en decentraal te kunnen samenwerken. Het recht op privacy, veiligheid en online en offline waardigheid, het recht op communicatie en op protest worden gewaarborgd als hoekstenen voor democratische samenlevingen. Weerbaarheid tegen manipulatie komt voort uit democratische betrokkenheid en vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging.
TECHNOLOGIE DOOR, VOOR EN VAN DE MENSEN
Overheden zorgen voor openbare infrastructuur en technologie die openstaat voor democratische controle. Bedrijven kunnen niet profiteren van mensenlevens of mensen controleren middels surveillance-technologie. Iedereen heeft toegang tot een open internet, waarmee wereldwijde kennisuitwisseling en digitale gemeenplaatsen tot bloei komen. Degenen die het meest direct getroffen worden kunnen meebouwen en meebesturen aan inclusieve technologie die voorrang geeft aan welzijn en toegankelijkheid. Gedigitaliseerde openbare diensten sluiten geen mens of groep uit.
Met genoeg politieke wil kan jij onze visie omvormen tot concrete wetten en beleid. [1]
We rekenen op je!
Bronnen:
[1] https://edri.org/wp-content/uploads/2024/01/EDRi-visions-digital-futures.pdf