Bescherm de lokale boer: roep het EU-Mercosur-handelsakkoord een halt toe!

Aan de Europese Commissie, de Raad van de EU, het Europese Parlement, nationale overheden en parlementen

Petitie

Gezien de goed gedocumenteerde omvang van de ontbossing van het Amazonegebied en de mensenrechtenschendingen roepen wij alle Europese leiders op de handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur stop te zetten.

Read more

Waarom is dit belangrijk?

Overal in Europa zijn miljoenen boeren de straat opgegaan. De wegen staan vol tractors waarmee ze dringende oplossingen eisen voor een sector in crisis. [1] Al heel lang is het Europese landbouwmodel onhoudbaar. Meer dan ooit moeten we ons nu uitspreken voor beleid waarmee boeren kunnen overstappen op duurzame landbouw. Dan kunnen ze zorg dragen voor de aarde en tegelijkertijd een menswaardig leven bieden aan iedereen die in de landbouw werkt.

Het vrijhandelsakkoord dat bekendstaat als ‘EU-Mercosur’ is slecht en gevaarlijk nieuws voor Europese boeren. [2] Spotgoedkoop rundvlees zal onze supermarkten overspoelen, maar de prijs is torenhoog. Lokale boeren gaan bankroet en grote stukken van het Amazone-regenwoud worden vernietigd.

Teken nu om dit gevaarlijke akkoord een halt toe te roepen.

*Deze petitie is in februari 2024 geüpdatet wegens de Europese boerenprotesten

Read more

Bronnen:

[1] https://www.bbc.com/news/world-europe-68249099 en 

“Wij zijn activisten voor economische gelijkheid en voor het milieu  [...] en we horen steeds weer van boeren die te kampen hebben met lage inkomens, een gebrek aan toekomstbeeld en de gevolgen van tientallen jaren aan onduurzaam beleid. Wij doen mee in hun strijd voor een eerlijker landbouwsysteem en hun oproep tot een einde aan het EU-Mercosur-vrijhandelsakkoord.” https://www.euronews.com/green/2024/02/02/this-is-why-green-activists-joined-farmers-protests-for-fairer-eu-farming-policies 


[2] Het EU-Mercosur-akkoord is een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay – de landen die samen bekend staan als de ‘Mercosur-landen’. Hier is meer informatie over het onderwerp: https://viacampesina.org/en/eu-mercosur-fta-a-political-agreement-at-the-expense-of-farmers/

Deze campagne is in samenwerking met:

Petitie Tekenen

    Je tekent als
    Ben jij dit niet?

    WeMove Europe vecht voor een betere wereld en we hebben helden zoals jij nodig om deel te worden van onze beweging van meer dan 700.000 mensen. Jij versterkt deze campagneoproep al, maar door 'Ja' te klikken, zul je een breder aantal campagnes ontvangen die jouw steun nodig hebben. Meld je aan om meer te horen en het verschil te maken.


    Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.