Medewerkers van Frontex, luid die klok

Alle werknemers van Frontex, de Europese grensbewaking en kustwacht

Petitie

We roepen Frontex-medewerkers op om naar buiten te komen met elke schending van mensenrechten en internationaal recht die ze opmerken. De activiteiten van deze dienst bij Europese grenzen en de Europese zee vereist transparantie. Mensen die bewust wandaden en illegale pushbacks uitvoeren tegen diegenen, die op zoek zijn naar een veilig heenkomen, moeten ter verantwoording worden geroepen. Verandering kan alleen van binnenuit komen: we mogen niet wegkijken van mensenrechtenschendingen. Als je iets ziet, verzwijg het niet.

Read more

Waarom is dit belangrijk?

Mensen die in actie komen en onrechtvaardigheid in een systeem aan het licht brengen, spelen een essentiële rol in het voortbestaan van de democratie. Klokkenluiders kunnen illegale of immorele daden onthullen en bijdragen aan een gezonde samenleving.

Al jarenlang waadt Frontex in opspraak, met beschuldigingen van wandaden en mismanagement van hogergeplaatsten. [1] Ook al stapte de baas van Frontex vorig jaar op na vele beschuldigingen, er is niks gedaan aan de cultuur van het verzwijgen van illegale daden.

Daarom roepen we medewerkers van Frontex op om elke wandaad die ze tegenkomen aan het licht te brengen.

Vorig jaar publiceerde OLAF, de Europese antifraudedienst, een rapport dat duidelijk maakte hoe Frontex illegale acties uitvoerde zonder daarvoor aansprakelijk te worden gesteld. Mensenrechtenschendingen verdwenen onder het tapijt. Frontex zag toe hoe mensenrechten werden geschonden en mensen in de Mediterraanse zee verdronken. Ze deden niets om te helpen. Ze voerde bewust maatregelen in die ervoor zorgden dat de schendingen niet zouden worden vastgelegd of bekeken, zodat niemand verantwoordelijk zou worden gehouden. [2] Ze werkten samen met de nationale kustwacht om de waarheid te bedekken met leugens. [3]

Deze doofpot bestaat bij de gratie van een weggestopt rapport, een genegeerde melding of het achterhouden van belastende beelden. Dit proces van systematische verduistering van alledaagse, maar cruciale documenten draagt bij aan een cultuur van straffeloosheid.

Nadat het OLAF-rapport over Frontex verscheen, legde het agentschap een verklaring af waarin ze zeiden dat mensenrechtenschendingen niet meer voorkomen. [4] Maar tot nu toe heeft Frontex nog geen enkele daadkrachtige actie ondernomen. Ze laten niet overtuigend zien dat ze deze problemen aan willen pakken. [5]

“Er zou niets geheims moeten zijn aan onze bezigheden.” Dat zegt Hans Leijtens, die sinds maart 2023 nieuwe baas van Frontex is. Hij beloofde om “het vertrouwen terug te brengen” en liet weten dat “grenscontrole en mensenrechten hand in hand gaan”. [6] Maar Leijtens is al sinds jaar en dag deel van deze doofpotcultuur: hij was deel van de raad van bestuur van Frontex tussen 2019 en 2022, juist de periode waarin deze wandaden werden begaan en toegedekt.

Als Frontex daadwerkelijk hun schimmige doofpotten en leugens achter zich wil laten, is echte actie nodig, geen lege beloften. Dit proces begint bij medewerkers van Frontex, die op hun strepen gaan staan door misdaden en wangedrag aan het licht te brengen – door de klokken te luiden.

Mensenrechten verdedigen is geen keuze maar een verantwoordelijkheid. En hand in hand met deze verantwoordelijkheid komt ook de plicht om in actie te komen wanneer men getuige is van wangedrag.

We mogen mensenrechtenschendingen niet negeren. Beste medewerker van Frontex: als je deelgenoot wordt van zulke incidenten, is het belangrijk dat je het zwijgen doorbreekt.

Read more

Bronnen:

 1. https://www.theguardian.com/world/2022/apr/29/head-of-eu-border-agency-frontex-resigns-amid-criticisms-fabrice-leggeri
 2. https://fragdenstaat.de/en/blog/2022/10/13/frontex-olaf-report-leaked/
 3. https://www.lighthousereports.com/investigation/the-crotone-cover-up/
 4. https://www.politico.eu/article/new-eu-border-chief-hans-leijtens-vow-clean-up-frontex-agency-migrant-number-surge/
 5. https://twitter.com/LHreports/status/1664498200743485441
 6. https://www.infomigrants.net/en/post/46255/new-frontex-chief-promises-to-restore-trust

Deze campagne is in samenwerking met:

FragDenStaat

Petitie Tekenen

  Je tekent als
  Ben jij dit niet?

  WeMove Europe vecht voor een betere wereld en we hebben helden zoals jij nodig om deel te worden van onze beweging van meer dan 700.000 mensen. Jij versterkt deze campagneoproep al, maar door 'Ja' te klikken, zul je een breder aantal campagnes ontvangen die jouw steun nodig hebben. Meld je aan om meer te horen en het verschil te maken.


  Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.