Maak een einde aan de straffeloosheid van fast-fashion!

WeMove Europe in samenwerking met Amis de la Terre en Emmäus
Aan de Europese Commissie
Petitie
Fast-fashion en ultra-fast-fashion merken zoals Shein, Temu, Primark en Zara vertegenwoordigen het slechtste van de mode-industrie en hun praktijken mogen niet ongestraft blijven. We eisen volledige transparantie voor burgers over de werkelijke milieu-impact van fast-fashion producten.
We roepen de Europese Commissie op om:
- De invoering van de Franse methodologie voor milieulabeling te steunen, zoals die nu is opgesteld. Deze methodologie beoordeelt de milieu-impact van elk product en legt de excessen van fast fashion bloot.
- Deze methodologie als inspiratie te gebruiken voor het berekenen van de milieu-impact van kleding op Europees niveau, aangezien deze effectiever is dan de huidige Europese methodologie die nog in ontwikkeling is. Die wordt namelijk te veel beïnvloed door lobby’s uit de particuliere industrie, wat leidt tot gunstigere scores voor fast-fashionproducten.
- Deze milieulabeling verplicht te stellen voor alle textiel en schoenen die in de Europese Unie worden verkocht, en financiële sancties op te leggen voor de meest vervuilende producten.
Waarom is dit belangrijk?
Elk jaar worden er wereldwijd 150 miljard kledingstukken geproduceerd. [1]
Deze overproductie wordt aangedreven door fast-fashion merken zoals Shein en Primark. Deze bedrijven produceren massaal goedkope kleding met een verbazingwekkende snelheid en voeden een industrie die de op één na grootste waterverbruiker is, arbeiders in Azië straffeloos uitbuit en verantwoordelijk is voor 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het kan wel 200 jaar duren voordat één jurk van polyester, gemaakt van fossiele brandstoffen, is afgebroken, terwijl synthetische stoffen elk jaar tot 500.000 ton microplastics in de oceaan lozen. [2] [3]
Fast fashion heeft verborgen kosten die niet worden weerspiegeld in de aankoopprijs!
Maar er zijn oplossingen. Als antwoord op deze crisis heeft Frankrijk een milieuscore-systeem voorgesteld dat de buitensporige impact van fast fashion op het milieu en de kosten van zijn agressieve marketingtactieken nauwkeurig weergeeft.
Deze kledingscore zou consumenten in staat stellen om weloverwogen beslissingen te nemen over de ecologische impact van hun aankopen. Het is ook de basis van de Franse anti-fast-fashion wet.
Daarom is het, nu Frankrijk vooruitgang boekt met wetgeving, van cruciaal belang dat de Europese Unie dit voorbeeld volgt om geharmoniseerde praktijken voor alle lidstaten te waarborgen.
En dat ze dat snel doen, voordat het te laat is.
Want net nu we dit schrijven, wordt er op Europees niveau gediscussieerd over een alternatief puntensysteem dat inefficiënt en niet duurzaam is. Dit puntensysteem wordt gedomineerd door lobby's van de fast-fashion industrie zoals H&M en Zara. Als deze maatregel wordt aangenomen zoals hij nu is voorgesteld, zou hij zowel wreed als misleidend zijn en alleen ten goede komen aan diegenen die winst belangrijker vinden dan de planeet en haar inwoners. Volgens dit systeem zou een T-shirt van biologisch katoen bijvoorbeeld een slechtere beoordeling kunnen krijgen dan een T-shirt van polyester! [4]
Doe met ons mee in deze strijd voor een eerlijkere en duurzamere mode-industrie!
Wat is Fast Fashion?
Fast fashion verwijst naar merken die in een extreem hoog tempo goedkope kleding van lage kwaliteit massaal produceren. Ze vernieuwen constant hun collecties door gebruik te maken van agressieve marketingstrategieën, vervuilende materialen en het uitbuiten van goedkope arbeid in landen met een slechte bescherming van arbeidsrechten.
Bronnen:
- https://www.theguardian.com/fashion/2024/jan/18/its-the-industrys-dirty-secret-why-fashions-oversupply-problem-is-an-environmental-disaster
- https://earth.org/fast-fashions-detrimental-effect-on-the-environment
- https://iucn.org/resources/publication/primary-microplastics-oceans
- https://clothingresearch.oslomet.no/wp-content/uploads/sites/1026/2023/02/Background-paper-on-PEF.pdf
Deze campagne is in samenwerking met: