Europa: kies zorg boven toezicht

Aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie
Petitie
In reactie op de oproep van de #ProtectNotSurveil-coalitie roepen wij de leden van het Europees Parlement op om het voorgestelde hervormingsvoorstel van de Europol-verordening in zijn geheel te verwerpen. Hierover wordt gestemd in de Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken (LIBE) op dinsdag 20 mei. Dit voorstel:
- Breidt de bevoegdheden van Europol onrechtmatig uit buiten haar mandaat en tast de bevoegdheden van de lidstaten aan;
- Is onveilig, omdat het zou leiden tot grootschalige gegevensverzameling van iedereen die ervan verdach wordt een smokkelaar te zijn - inclusief biometrische gegevens - zoals aangeklaagd door de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming. Het zou ook ongeoorloofde gegevensdeling met autoritaire regimes mogelijk maken, en zelfs het gebruik van spyware tegen mensenrechtenverdedigers aanmoedigen;
- Is ongefundeerd, omdat het is voorgesteld zonder een degelijke effectbeoordeling, in strijd met de eigen Better Regulation-richtlijnen van de EU.
We roepen u dringend op om tegen dit voorstel te stemmen. Deze hervorming vormt een ernstige bedreiging voor fundamentele rechten — waaronder het recht op privacy, non-discriminatie en een eerlijk proces.
Binnenkort stemmen de LIBE-leden over de Richtlijn Faciliteren, een ander belangrijk onderdeel van het migratie- en asielbeleid van de EU. Ook dit voorstel dreigt solidariteit en hulp aan mensen op de vlucht te criminaliseren. Daarom roepen we de Europese instellingen op om de richtlijn zodanig te wijzigen dat:
- Mensensmokkel wordt gedefinieerd als een winstgedreven activiteit;
- Er een sterke humanitaire uitzondering wordt toegevoegd die mensen op drift, hun families en mensenrechtenverdedigers beschermt tegen vervolging enkel en alleen omdat zij hulp bieden.
Waarom is dit belangrijk?
Christian Agbor was net 20 toen hij moest vluchten voor terreur in Nigeria. Hij stak blootsvoets de Sahara over en dronk modderig water om te overleven. In Libië werd hij opgesloten in een ondergelopen kelder, waar hij staand moest slapen — anders zou hij verdrinken.
Toen kwam zijn enige hoop: een fragiele rubberboot volgeladen met meer dan 100 mensen. Halverwege naar Europa ging de boot kapot en begon te zinken.
Paniek verspreidde zich. Kinderen huilden. Mensen baden.
Christian bleef kalm. Hij gebruikte een GPS om een noodsignaal uit te zenden.
Maar toen hij Italië bereikte, werd Christian gearresteerd. Hij werd ervan beschuldigd een smokkelaar te zijn - alleen omdat hij de GPS had aangeraakt. Hij bracht vier maanden door in de gevangenis voordat hij werd vrijgesproken en vrijgelaten. [1,2]
Het ging niet om een misverstand — het was een politiek systeem dat is ontworpen om te wantrouwen, niet om te beschermen. En nu dreigt diezelfde logica te worden verankerd in EU-wetgeving, waarmee de criminalisering van migratie én solidariteit met mensen op drift verder wordt uitgebreid.
Over slechts 4 dagen stemt het Europees Parlement over een wet die Europol – het EU-agentschap voor rechtshandhaving – verregaande bevoegdheden geeft om persoonlijke gegevens te verzamelen en te analyseren. Dit betekent een uitbreiding van biometrische surveillance, waaronder gezichtsherkenning, zonder onderscheid. [3]
Op dit moment hebben veel belangrijke Europarlementariërs (MEP’s) nog geen besluit genomen. Ze houden de publieke opinie nauwlettend in de gaten – en stilte wordt gezien als goedkeuring.
Daarom moeten we nu in actie komen.
Met slechts een paar klikken kun je de petitie ondertekenen en een bericht sturen naar jouw Europarlementariërs met het dringende verzoek om deze gevaarlijke wet te verwerpen.
Bronnen:
[1] Christian Agbor is nu voorzitter van de Migrantencommissie in de stad Padua, een gerespecteerde stem voor migrantenrechten en sociale integratie. Op basis van zijn eigen reis is hij een burgerleider geworden die zich inzet om het leven van duizenden mensen te verbeteren.
[2 ] https://www.polesine24.it/cronaca/2023/10/03/news/ieri-profugo-oggi-in-consiglio-comunale-229061/
[3] https://protectnotsurveil.eu/uploads/ProtectNotSurveil-Europol_Paper.pdf
https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2025/765787/EPRS_STU(2025)765787_EN.pdf