Laten we de rivier de Oder voor nog een natuurramp behoeden

Aan de Europese Commissie, Virginijus Sinkevičius, EU-commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij en de Europese Unie

Deze petitie wordt geleid door de coalitie [% inititator_name %]

Petitie

Wij roepen de Europese Commissie en het Hof van Justitie van de Europese Unie (CJEU) op tot de volgende acties:

  • wij vragen de Commissie om een klacht te behandelen die is ingediend aan het CJEU inzake de overtreding van de Poolse overheid van: de kaderrichtlijn water, de habitat- en vogelrichtlijn, en de richtlijn milieueffectbeoordeling;
  • wij vragen beide instituties om actie te ondernemen na het nalaten van de Poolse autoriteiten om de beslissingen van het administratief gerechtshof op woiwodschapsniveau en van het Hoge Administratieve Gerechtshof te respecteren, inzake de opschorting van bouwwerkzaamheden ter regulatie van de rivier de Oder.
Read more

Waarom is dit belangrijk?

Vorig jaar heeft een enorme ecologische ramp plaatsgevonden in de rivier de Oder in Polen. Wetenschappers schatten dat de helft van de vissen zijn gestorven, miljoenen dieren die samen rond een miljoen kilo wegen. Daarnaast is meer dan negentig procent van de mosselen en andere schelpdieren vergaan. [1] Het hele ecosysteem van de rivier werd verwoest of verstoord. 

Volgens talrijke wetenschappelijke onderzoeken [2] was de oorzaak van het gif in de rivier terug te leiden tot een algensoort, waarvan de aanwezigheid in Poolse rivieren tot dan toe nog niet bekend was. Maar vorig jaar waren de omstandigheden voor hun groei ideaal.

We zijn nu een jaar verder, en de Poolse overheid heeft nog altijd geen stevige stappen gezet voor het beperken van de schade of voor het voorkomen van toekomstige rampen. Deze lente zijn opnieuw vele dode vissen gevonden in de reservoirs naast de Oder. [3] Als we deze rivier niet snel beter gaan behandelen, zal de natuurramp van vorig jaar zich waarschijnlijk herhalen – keer op keer. 

Om het ecosysteem van de Oder te herstellen zijn enkele zaken noodzakelijk: er moet een einde komen aan de overregulatie, zodat de rivier zijn capaciteit tot zelfreiniging weer kan opbouwen. Daarnaast moeten er minder afvalstoffen in de rivier worden ontladen (dan gaat het vooral om de brijn uit de mijnbouw), en ten slotte moeten meteen programma’s worden opgezet om flora en fauna te herintroduceren en de rivier zo dicht mogelijk bij zijn natuurlijke staat terug te brengen.

Activisten hebben al alles in hun macht geprobeerd om de overheid tot actie te dwingen. [4] Maar de machthebbers negeren zelfs uitspraken van de nationale rechtbanken. [5] Het is de hoogste tijd dat de EU hier ingrijpt. 

De Poolse overheid heeft EU-wetgeving overtreden, zoals de kaderrichtlijn water en de habitatrichtlijn. [6] De EU is daarvan op de hoogte. De activisten achter deze petitie hebben contact gehad met de Europese Commissie en een formele klacht ingediend. Nu moeten ook wij de EU-politici aanspreken.

Als wij ze laten zien dat de Oder duizenden Europeanen aan het hart gaat, kunnen we de politici ervan overtuigen om nu de noodzakelijke actie te ondernemen. Zo zullen we toekomstige rampen voorkomen en deze prachtige rivier redden. Sluit jij je aan bij deze beweging om de Oder te redden?

Read more

Bronnen:

  1. https://lubuskie.pl/wiadomosci/20517/rzece-znow-grozi-katastrofa-a-odra-musi-byc-zywa-
    https://ios.edu.pl/wp-content/uploads/2022/12/raport-konczacy-prace-zespolu-ds-sytuacji-w-odrze-2.pdf
  2. hieronder valt een EU-onderzoek naar de situatie bij de Oder:
    https://environment.ec.europa.eu/news/oder-river-report-2023-02-17_en
  3. https://oko.press/zlote-algi-juz-zabijaja
    https://opolska360.pl/sniete-ryby-w-januszkowicach-wylowiono-okolo-200-sztuk/
  4. https://eko-unia.org.pl/stop-niszczeniu-odry-zlozylismy-skarge-do-ke/
    https://eko-unia.org.pl/kosztowana-iluzja-zeglugi-srodladowej-na-polskich-wodach/
  5. Poolse en Duitse organisaties hebben de verwoestende activiteiten in de rivier de Oder aangevochten bij twee rechtbanken in Polen. Die juridische strijd leidde tot een juridisch bindend verbod op verdere bouwwerkzaamheden bij het deel van de Oder dat bij de grens ligt. De rechterlijke uitspraak is echter door de Poolse overheid genegeerd. De verantwoordelijke staatssecretaris voor watermanagement heeft openlijk gezegd het oordeel van de rechtbank niet na te leven, en noemde de bouwstop een ‘stompzinnige en radicale ingreep.’
    https://oko.press/grobarczyk-regulacja-odry
    https://szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,29561414,marek-grobarczyk-obraza-sad-i-ignoruje-orzeczenie-nsa-chodzi.html
  6. Zo heeft de Poolse overheid groen licht gegeven voor een project tegen overstromingen, dat in werkelijkheid neerkomt op de bouw van een scheepskanaal door de Oder zonder de benodigde impactanalyse voor het milieu uit te voeren.
    https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/regulacja-odra-skarga-ke-renaturayzacja-12688.html

Deze campagne is in samenwerking met:

eko unia logoEuro natur logoDeutsche Umwelthilfe logoNABU Brandenburg Logo

Petitie Tekenen

    Je tekent als
    Ben jij dit niet?

    WeMove Europe vecht voor een betere wereld en we hebben helden zoals jij nodig om deel te worden van onze beweging van meer dan 700.000 mensen. Jij versterkt deze campagneoproep al, maar door 'Ja' te klikken, zul je een breder aantal campagnes ontvangen die jouw steun nodig hebben. Meld je aan om meer te horen en het verschil te maken.


    Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.