Maak een einde aan de vervuiling van plastic pellets!

Aan het Europees Parlement, leden van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie

Petitie

Wij roepen de EU op om zich sterker in te zetten voor een einde aan de vervuiling van microplastic. Dat kan zij doen door een omvattende en stevige verordening tegen pelletverlies aan te nemen. Wij roepen op om:

  1. de maatregelen voor iedereen te laten gelden, ongeacht de hoeveelheid aan plastic pellets die wordt verwerkt;
  2. certificerings- en controleprocedures verplicht te stellen voor iedereen die pellets gebruikt en vervoert. Hiertoe behoort ook het zeetransport van plastic pellets;
  3. de voorzorgsmaatregelen aan te scherpen, zodat een bindend minimum aan regels het verlies van plastic pellets inperkt;
  4. containers te laten labelen en te afficheren dat ze pellets bevatten die schadelijk zijn voor het milieu. Zo groeit door de hele leveringsketen het bewustzijn over de stoffen;
  5. een gestandaardiseerde werkwijze voor het rapporteren van pelletverlies verplicht te stellen;
  6. alle verwerkers van pellets geregeld te informeren en te trainen.
Read more

Waarom is dit belangrijk?

Als ze eenmaal hun weg naar de oceaan gevonden hebben, dobberen plastic pellets daar vrij rond. Ze kunnen dan grote schade aan flora en fauna aanrichten en hun kleine omvang maakt het moeilijk om ze op te ruimen. Bovendien functioneren de korrels ook als magneten voor gifstoffen en als transport voor bacteriën om hen heen. Zo stapelen de risico’s voor de menselijke gezondheid en voor het milieu zich op.

Het is een Europees en zelfs een wereldwijd probleem. Maatschappelijke organisaties maken elk jaar weer meer melding van pelletverlies en -vervuiling. De productie van plastic zal tot 2060 waarschijnlijk verdrievoudigen, en daarmee dus ook het probleem van de pelletvervuiling. [1] Bij elke schakel in de leveringsketen ontsnappen de plastic korrels: van hun productie- en verwerkingsterreinen tot de recycling-installaties en het transport tussendoor. Alleen al in de Europese Unie gaan naar schatting per jaar 184.000 ton plastic pellet verloren. [2] 

We hebben stevige EU-maatregelen nodig om deze vervuiling tegen te gaan en de vervuilers eindelijk aansprakelijk te houden. Het is schandalig dat de belastingbetaler opdraait voor de kosten van ontelbare gevallen van vervuiling in de hele EU. De EU moet dit gat in de wet dringend dichten en korte metten maken met deze cultuur van straffeloosheid. Doe mee in de strijd voor een schoon en gezond milieu!

Bronnen:

[1] OECD (2022), Global Plastics Outlook: Policy Scenarios to 2060, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/aa1edf33-en.
[2] https://environment.ec.europa.eu/publications/brochure-eu-action-against-microplastic-pollution_en

Read more

Deze campagne is in samenwerking met:

Petitie Tekenen

    Je tekent als
    Ben jij dit niet?

    WeMove Europe vecht voor een betere wereld en we hebben helden zoals jij nodig om deel te worden van onze beweging van meer dan 700.000 mensen. Jij versterkt deze campagneoproep al, maar door 'Ja' te klikken, zul je een breder aantal campagnes ontvangen die jouw steun nodig hebben. Meld je aan om meer te horen en het verschil te maken.


    Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.