Stop dit op hol geslagen agentschap

Antonius MANDERS, Esther de LANGE, Jeroen LENAERS, Peter van DALEN, Annie SCHREIJER-PIERIK, Tom BERENDSEN, Sophia in 't VELD, Jan HUITEMA, Caroline NAGTEGAAL, Bart GROOTHUIS, Malik AZMANI, Samira RAFAELA en Catharina RINZEMA

Petitie

Stem niet voor de budgetgoedkeuring van Frontex. Ervoor tekenen is alsof je tekent voor mensenrechtenschendingen.

Read more

Waarom is dit belangrijk?

GELEKT: een explosief rapport over mensenrechtenschendingen, mismanagement en een doofpot. En dat alles met ons belastinggeld. [1]

Waar gaat dit schandaal om? Het grootste agentschap van de EU, de grenspolitie, Frontex. Eigenlijk zou die mensen op de vlucht moeten beschermen. [2]

In plaats daarvan keken ze toe bij mensenrechtenschendingen en mensen die verdronken in de Middellandse Zee. Ze staken geen vinger uit om hen te helpen.

Frontex “ondernam bewuste maatregelen om ervoor te zorgen dat deze schendingen niet zouden worden gedocumenteerd of onderzocht, en niemand ervoor aansprakelijk zou zijn.” [3] Frontex legde klokkenluiders het zwijgen op en schiep een illegaal systeem van straffeloosheid.

Hoge EU-bonzen wisten hiervan en hadden het rapport maandenlang in de la liggen. [4] Maar nu dat de schandalen op straat liggen, voelen onze politici de druk om dit op hol geslagen agentschap te beteugelen.

Meer dan 39.000 van ons kwamen bijeen om te eisen dat de begroting van Frontex niet werd vrijgegeven. Meer dan 1.500 van ons tweetten naar Europarlementariërs, kort voor de sleutelstemming.

Onze Europarlementariërs stemden tegen de budgetgoedkeuring van Frontex.. Daarmee raakten we hen op hun zwakke plek, voor het eerst in de geschiedenis. Deze overwinning is gemaakt uit people power. Het is het resultaat van twee jaar aan druk zetten – vanuit deze community, vanuit onze partners, journalisten, en vanuit enkele politici.

Read more

Bronnen:

  1. https://fragdenstaat.de/en/blog/2022/10/13/frontex-olaf-report-leaked/
  2. Frontex’s 2022 budget is €754 million https://frontex.europa.eu/about-frontex/faq/key-facts/
  3. https://fragdenstaat.de/en/blog/2022/10/13/frontex-olaf-report-leaked/k
  4. https://www.spiegel.de/international/europe/frontex-scandal-classified-report-reveals-full-extent-of-cover-up-a-cd749d04-689d-4407-8939-9e1bf55175fd
Petitie Tekenen

    Je tekent als
    Ben jij dit niet?

    Als je op "Ja, houd mij op de hoogte!" klikt, steun je deze campagne en stem je ermee in dat WeMove Europe jouw informatie voor deze campagne gebruikt. Wij zouden je naam, achternaam en land met het petitiedoel kunnen delen. Tenzij je abonneert op het ontvangen van gepersonaliseerde updates, verwijderen wij je gegevens na afloop van de campagne. Zonder jouw toestemming zullen wij je gegevens nooit aan derden doorgeven. Bekijk ons volledige privacybeleid hier.